Cengiz Holding’den Batarya Geri Dönüşüm Atılımı

Cengiz Holding, elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümü konusunda uluslararası bir iş birliğine imza attı. Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Cengiz Holding’in İngiltere’deki kobalt ve nikel üretim tesisi ICoNiChem, Kanadalı batarya malzemeleri ve teknoloji şirketi NOVONIX ile nikel bazlı katot aktif malzemeler üretimi için iş birliği yaptı. Bu proje, ömrünü tamamlamış araç bataryalarındaki atık tozlardan (black mass) nikel, kobalt ve lityumu geri kazanarak yeni bataryaların üretimini kapsıyor. İngiltere ve Kanada Kritik Mineraller 2024 Programı tarafından fonlanan proje, sürdürülebilir batarya üretimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Elektrikli araçların eskiyen bataryaları, batarya geri dönüşümü ile ekonomiye geri kazandırılıyor

Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri, ICoNiChem’in her yıl 250 ton atık batarya tozunu işleyerek 25 ton nikel ve kobalt geri kazanabilmesi. Bu süreçte, geri kazanılan metaller NOVONIX tarafından katot aktif malzemeye dönüştürülecek. Ayrıca, ICoNiChem halihazırda laboratuvar ortamında lityum da geri kazanabiliyor ve bu malzemeyi de ticari üretim süreçlerine eklemeyi planlıyor. ICoNiChem Genel Müdürü Berk Şengül, “Kobalt ve nikel tuzlarının üretilmesinde dünyanın en önemli şirketlerinden biri olarak, bu proje sıfır atık ve kritik minerallerin tedarik zincirini güçlendirmek açısından büyük bir fırsat sunuyor” dedi.

Batarya Geri Dönüşümü
Batarya Geri Dönüşümü

ICoNiChem, İngiltere’deki Faraday Enstitüsü’nden 160.000 pound fon alarak projeyi destekleyecek. Şengül, bu projenin elektrikli araçların karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahip olduğunu belirtti ve “Elektrikli araçların amacına uygun olarak karbon ayak izini azaltmayı ve batarya geri dönüşüm ekosistemini daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje, atık bataryaların geri dönüşümünde tarihi bir adım atılmasına olanak sağlayacak” şeklinde konuştu.

Cengiz Holding’in bu uluslararası iş birliği, hem Türkiye’de hem de global ölçekte sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayarak kritik minerallerin geri dönüşümünü teşvik etmeyi amaçlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu